Energisparande klarfönster

25 oktober 2021 patrick_pettersson

Fönster ska inte bara släppa in dagsljus, låta oss att se ut, eller vädra och få in frisk luft. De är också viktiga för husets karaktär och arkitektur. Fönster är mer än glas, och ska man byta fönster på sitt hus eller letar fönster till sitt nybygge, finns det därför en hel del att ta hänsyn till. Bäst brukar det bli om man lyckas kombinera utseende med rätt praktiska egenskaper. Dagens moderna fönster är energisnåla, ju lägre U-värde ett fönster har desto mer energieffektiva är de. 

Bra fönster skyddar både mot hetta och kyla, och bidrar till en bättre inomhustemperatur året om. Nya fönster kan kosta en del, men eftersom de isolerar bra mot kyla och hjälper till att sänka uppvärmningskostnaderna, är det en bra investering. Med rätt fönster som passar husets fasad ökar också värdet. Bor man i ett äldre hus och vill byta fönster kan man först behöva ansöka om bygglov hos kommunen. Men byter man till tidstypiska fönster från tiden när huset byggdes och som passar fasaden, brukar det inte vara några problem att få ett bygglov. 

 

Underhållsfria träfönster

Fönster finns i flera olika material, vilka kräver olika mycket underhåll. Fönster av trä är vackra, men trä måste regelbundet underhållas för att stå emot väder och vind. Sköter man om sina träfönster kan de hålla hur länge som helst, och det finns gamla träfönster som är över hundra år gamla. Men det finns och klarfönster av trä och som har en utsida som är klädd i målad aluminium. Det gör att fönstret blir nästintill underhållsfritt eftersom aluminiumet skyddar träet.

Det finns också två- eller treglasfönster att välja mellan. Bor man långt upp i landet där vintern är lång och där det kan bli riktigt kallt, lönar det sig ofta att satsa på treglasfönster. Men bor man längre söderut brukar det räcka med tvåglasfönster.

Fler nyheter

14 januari 2024

Fakta om Snö

10 januari 2024

Fakta om klockan